Rolf Eriksen

Rolf Eriksen

Rolf Eriksen døde natt til mandag etter noen måneders sykeleie. Rolf var selve krumtappen i det meste av de aktivitetene som ble satt i gang i Sportsklubben Djerv og bydelen Møhlenpris de siste over 30 årene. Rolf vokste opp på Nygård, men meldte overgang fra Hardy til Djerv alt i 1965, etter at Hardy flyttet sørover til Mannsverk. Rolf var bygutt og ble værende. I unge år spilte han på Djerv sitt a-lag. I mange år var han trener for en rekke aldersbestemte lag. Samtidig satt han mer eller mindre sammenhengende i hovedstyret i ulike posisjoner også som leder i 1995 og 1996. For sin innsats for Djerv fikk han klubbens høyeste utmerkelse, gullmerket.

Møhlenpris ble fra 80-tallet og utover en multietnisk bydel. Sportsklubben Djerv rekrutterte idrettsgutter og jenter fra mange nasjonaliteter og drev sitt helt egne integreringsprosjekt gjennom mange år, med Rolf som viktig drivkraft. Bydelen hadde også sin porsjon av fattigdom og ulike sosiale problemer. Sportsklubben ble en trygg havn for mange barn fra tøffe sosiale kår, barn som fikk nødvendig ballast til å klare de utfordringer oppveksten hadde gitt dem. Rolfs velutviklede sosiale samvittighet var viktig i så måte.

Blant Rolfs aller viktigste seire, men også store nederlag var utvidelsen av Puddefjordsbroen. Den resulterte i rivning av 130 leiligheter på Møhlenpris. Velforeningen, der Rolf også engasjerte seg og Djerv kjempet innbitt mot. Kompensasjonen ble en idrettshall og et kulturhus som sammen med Møhlenprisbanen er selve hjertet i bydelen. Rolf, skal sammen med nylig avdøde Knut Bjerke ha mye av æren for dette lykkelige sluttresultatet, men Rolf delte den med alle de andre aktivistene som kjempet sammen med de to.

Rolf har alltid vært opptatt av historie og i forbindelse med jubileene til Sportsklubben Djerv og Møhlenprisbanen skrev Rolf to bøker: “Musikk fra en blå drakt”, kom ut i forbindelse med Djervs 80 årsjubileum i 1994. Den andre kom i 1999 og bar tittelen “Bilder fra byens idrettshistorie”. Arbeidet med å hente inn kilder og bilder til disse bøkene tok Rolf mange år. Til gjengjeld fikk bydelen, sportsklubben og byen et innblikk i en enestående idrettshistorie om et særmerkt idrettslag og en bane som var hele Bergens storstue i over 60 år. Inntekten fra salget gikk for øvrig til Djerv,

Det var i forbindelse med den første boken jeg kom i kontakt med Rolf. Han hadde gjenoppdaget jødene som bodde i bydelen og som ble arrestert, deportert og drept i 1942 og 1943. Han tok initiativet til det første fakkeltoget til minne om våre jødiske naboer i 1995 og satt i 26. Novemberkomiteen helt frem til avdukingen av minnesmerket for jødene i Hordaland på Møhlenpris i 2006.

Rolf var også initiativtaker til idrettsmuseet i det gamle klubbhuset til Djerv. Museet har blant annet har som målsetting å dokumentere den rikholdige lokale, regionale og nasjonale idretten som hadde sitt på Møhlenprisbanen, Møhlenpris og Sydnes. Det aller siste prosjektet Rolf dro i gang, var å samle Bergens skøytehistorie frem til 1960-tallet. Den utgjorde et kapittel i Rolfs siste bok om hans kjære Nedre Nygård «Hardyland». Det innsamlede materiale skal leve videre i en utstilling om skøytesportens historie i Bergen som Sportsklubben Djerv lager sammen med Fana Idrettslag.

Rolfs sosiale engasjement kom også til uttrykk i yrkeslivet. Han var lærer og underviste utviklingshemmede på Laksevåg videregående skole. Han ble en bauta på Møhlenpris, ikke brautende, men heller ikke taus. Rolf engasjerte seg, han brydde seg og han tok på seg små og store oppgaver. Som pensjonist hadde han lagt store planer om reiser og aktiviteter. Han satt i hovedstyret til det siste, som leder for inkluderingsutvalget og han sendte oss det aller siste materialet om skøytehistorien for en knapp måned siden.

Vi hadde håpet å få gleden av Rolfs utrettelige engasjement i mange år fremover. Slik ble det dessverre ikke. Rolf døde 66 år gammel. Vi lyser fred over Rolf Eriksens minne.

Hovedstyret

Sportsklubben Djerv