Minneord: Synnøve Gjermundnes

Synnøve maler Djervhytta.

Det var med stor sorg vi fikk vite at Synnøve sovnet inn 12. september 2020.

Vi vil dele noen gode minner fra tiden i SK Djerv. Synnøve og hennes livspartner Knut Schjelderup Bjerke var med i hyttestyret i SK Djerv i mer enn 20 år. Hyttestyret i Djerv var i mange år et unikt teamwork. De fire som var med lengst var de to parene Synnøve og Knut, Anita Fredriksen Olsbø og Trond Olsbø.

Anita og Trond forteller:

Hvor mange helger i løpet av året som ble tilbrakt på Ulriken i alle disse årene, vites ikke. Men det var ikke få. Og skulle det være dugnad, var det 100 % sikkert at Synnøve stilte, uansett vær. Mens vi andre tok banen opp, kom alltid Synnøve og Knut gående, med fullastede ryggsekker. Og det arbeidet som Synnøve gjorde, ble alltid gjort perfekt. Noen ganger kunne hun gå opp alene, og gjøre litt forefallende arbeid. Hun
malte og snekret, og det tror vi hun likte bedre enn å stå på kjøkkenet. Synnøve var også flink til å gå rundt på loppemarked og bruktbutikker, for å finne ting til hytten, på billigste måte.

Det gjeveste minne må være når 12 – 15 stk. feiret tusenårsskiftet på Djervhytten. Ute var det regn og tåke, men vi kledde oss godt og med tente fakler gikk vi bort til masten og var med på vardetenning. Og vi ble intervjuet direkte på NRK radio. Tilbake i hytten ventet pinnekjøtt og Synnøve sin fantastiske trollkrem. Vi to som er igjen fra det «gamle» hyttestyret, er ufattelig takknemlig for å ha kjent Synnøve. Og vi kommer alltid til å tenke tilbake på den tiden med glede.

Under en idédugnad på Historietorget foreslo hun å undersøke historien til forskjellige hus på Møhlenpris. Dette ble til «Husene forteller». Til tross for årelang sykdom, var hun med på vandringer for skoleklasser til hus på Møhlenpris med lokale fortellere. På den første vandringen i 2018 stoppet vi ved huset som hun og Knut hadde bodd i. Her fikk vi en fortelling av Aurora, som var elev på skolen og ny beboer i huset. Dette ble også den første fortellingen i det første temaheftet i serien «Husene forteller».

Synnøve var født i Romsdal. I 1971 kom hun til Bergen. Her møtte hun Knut, og i 1973 flyttet hun inn i huset hans i Welhavens gate 46, som far til Knut kjøpte i 1958. De solgte huset med de fire etasjene til en barnefamilie i 2013, og flyttet selv inn i en leilighet i Professor Hansteens gate 88. Her samlet hun og leverte alt skriftlig materiell fra Knut sitt mangeårige engasjement til SK Djerv, som tar vare på det i arkivet sitt i ArkiVest.

På hytta på Sotra hadde hun og Knut sin verden med hage og fjord. Hun fortsatte tradisjonen med å invitere venner til gode samtaler og uforglemmelig mat fra norske mattradisjoner. 17.mai-frokostene var vel kjent. Til og med i en lokal kokebok har hun delt egen oppskrift på sildekaker. Synnøve satte også pris på husflidstradisjoner, noe som viste igjen i egne klær og tekstiler i hjemme og på hytta. Det var alltid interessant å snakke med Synnøve om litteratur, friluftsliv, mat, husflid eller andre aktuelle tema.

Synnøve har satt gode spor i verden gjennom sin forståelse av mennesket i kultur og natur.

På vegne av Sportsklubben Djerv
Ada Freng, Anita Fredriksen Olsbø og Trond Olsbø

Synnøve i Bergens Tidende 15.01.19